Njut av hemodlad vitlök –- en hälsosam och läcker lök som du kan odla med vår enkla odlingskalender.

Att odla vitlök är en populär sysselsättning för många trädgårdsentusiaster. Vitlök är inte bara en utsökt smaksättare i matlagningen, utan har även många hälsofördelar.

För att få bästa resultat är det viktigt att veta när man ska odla och skörda vitlök, samt hur man får den att må som bäst. Vi går igenom allt du behöver veta!

Välj rätt vitlökssort

Innan vi går in på odlingskalendern är det viktigt att välja rätt sort av vitlök för att uppnå de bästa resultaten. Det finns två huvudtyper av vitlök: hård och mjuk.

1. Hårda vitlökssorter

Hårda vitlökssorter har en fast konsistens och är bättre anpassade för kallare klimat, som det vi har här i Sverige. Den hårda vitlöken trivs vanligtvis bäst i områden med kall vinter och milda somrar. Exempel på hårda vitlökssorter är Germidour och Messidrôme.

2. Mjuka vitlökssorter

Mjuka vitlökssorter har en mjukare konsistens och trivs bättre i varmare klimat, så som södra Europa. Mjuka vitlökar är mer lämpade för områden med milda vintrar och varma somrar. Exempel på mjuka vitlökssorter är Provence Wight och Thermidrome.


Odlingskalender för vitlök

Här är en staplad guide och odlingskalender för när du bör odla vitlök i Sverige.

Vårplantering (mars - maj)

För nordliga delar av landet rekommenderas vårplantering under perioden mars-maj. Detta innebär att du planterar vitlöksklyftor på våren så att de har tillräckligt med tid att etablera sig innan vintern kommer. Vårplantering kan göras mellan mars och maj vilket brukar vara lämpligt för Sverige och de temperaturer vi brukar ha under våren.

3. Förbered jorden

Innan du börjar odla vitlök är det viktigt att förbereda jorden ordentligt. Vitlök trivs bäst i väldränerad jord med mycket organiskt material. Gräv upp jorden och blanda i kompost och/eller gödsel för att förbättra dess näringsinnehåll.

4. Plantera vitlöken

Separera vitlöksklyftorna från varandra och plantera dem med spetsen uppåt, cirka 15 cm isär och med 5 cm jord över. Tänk på att se till att de är ordentligt täckta och att rötterna är nedåt.

Höstplantering (september - november)

För södra delar av landet är höstplantering av vitlök mer lämplig. Detta innebär att du planterar vitlök på hösten för att den ska kunna övervintra och ge en tidigare skörd nästa sommar. Höstplantering kan göras mellan september och november, igen beroende på ditt specifika klimat.

1. Förbered jorden

Precis som vid vårplantering är det viktigt att förbereda jorden ordentligt. Se till att den är väldränerad och rik på organiskt material.

2. Plantera vitlöken

Använd vitlöksklyftor som är friska och av god kvalitet. Separera klyftorna och plantera dem med spetsen uppåt, cirka 15 cm isär och med 5 cm jord över. Se till att de är ordentligt täckta och att rötterna är nedåt.


Skötsel av vitlök

Att odla vitlök innebär inte bara att plantera den på rätt tidpunkt, utan även att ge den rätt skötsel under dess tillväxttider.

1. Vattning

Vitlök behöver en jämn fuktighet för att trivas, särskilt under dess tillväxtfas. Vattna regelbundet men se till att jorden inte blir för blöt. Bevattning bör minska när våren går mot sommaren för att undvika att vitlöken ruttnar.

2. Gödsling

Vitlök är en näringskrävande grönsak och gynnas av ett tillskott av gödsel. Gödsla runt vitlöksplantorna med organiskt eller välanpassat gödselmedel vid plantering och några gånger under dess tillväxtperiod.

3. Borttagning av blommor

Om vitlöken blommar ska blommorna tas bort för att främja tillväxten av löken. Blomningen tar energi från löken och kan påverka skördens kvalitet och storlek.


Skörda vitlök

Vitlök är redo att skördas när bladen börjar gulna och är torra. Detta är vanligtvis 4-6 månader efter plantering. Lyft försiktigt upp löken med en trädgårdsgrävare eller trädgårdsspade, och låt den torka på en luftig plats under några veckor för att förbättra vitlökens hållbarhet.

Efter torkningen kan du klippa av stjälken och förvara vitlöken i en sval och mörk plats tills du använder den i matlagning.


Sammanfattning

Att odla vitlök är inte bara en fördelaktig sysselsättning, utan ger även en hälsosam och läcker gröda. För att lyckas med vitlöksodling är det viktigt att välja rätt vitlökssort och följa en odlingskalender. Vi har täckt de bästa tidpunkterna för plantering av vitlök, samt gett tips om skötsel och skörd.

Med denna odlingskalender är du nu redo att ge dig ut och odla din egen vitlök! Lycka till!


  • Artikel: Odlingskalender för vitlök: Så lyckas du med din vitlöksodling
  • Uppdaterad: 8 april 2024
  • Adress: odlingskalender.se/vitlok
Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar eller andra typer av misstag på sidan. Vi gör alltid vårt bästa och arbetar för att informationen ska vara korrekt och aktuell.