Planera, förbered och skörda: En enkel guide för att odla saftiga morötter i din trädgård.

Morötter är en populär grönsak och rotfrukt som odlas i många trädgårdar runt om i Sverige. För att få bästa möjliga skörd är det viktigt att veta när man ska odla morötter.

I den här artikeln kommer vi att guida dig genom en enkel odlingskalender för morötter och förklara när det är bäst att så, sköta om och skörda dina morötter.


Planering och förberedelser

Innan du börjar odla morötter är det viktigt att planera och förbereda din trädgård eller odlingsplats för att ge dem de bästa förutsättningarna att växa och trivas.

1. Odlingsplats

När du planerar din odlingsplats för morötter är det viktigt att välja en plats där det finns tillräckligt med solsken, eftersom morötter behöver mycket ljus för att växa ordentligt. Det är också viktigt att välja en plats där det inte finns för mycket skugga från träd eller andra växter som kan konkurrera om ljuset.

2. Jordförberedelser

Lossa jorden ordentligt och se till att den är väldränerad för att undvika att morötterna blir vattensjuka.

Ta bort eventuella stenar, ogräs och annat skräp från odlingsplatsen, eftersom det kan förhindra raka moröter.

3. Gödning

Före planteringen kan det vara bra att tillsätta kompost eller annan organisk gödsel i jorden för att ge morötterna extra näring.


Sådden

När det är dags att så dina morötter är det viktigt att tänka på detta:

1. Tidpunkt för sådd

Morötter kan sås direkt på friland när jorden har blivit tillräckligt uppvärmd. Detta brukar vara under våren, när marktemperaturen har nått ca 10-12 °C.

I vissa klimat kan det vara möjligt att så morötter tidigare genom att täcka jorden med en fiberduk eller annat växtskydd under den tidigare våren.

2. Sådjup och såavstånd

Morötter ska sås på ett grundläggande djup av ca 1-2 cm och de små fröna bör placeras med ett avstånd på ca 2-3 cm mellan varje frö.


Skötsel

Så här tar du hand om din morotsodling:

1. Vattning

Morötter behöver tillräckligt med fukt för att trivas, men undvik att övervattna då det kan leda till ruttning av rötterna.

Se till att jorden hålls jämnt fuktig och vattna försiktigt för att inte störa fröna och unga plantor.

2. Tunnbindning och gallring

När plantorna har kommit upp och nått en höjd av ca 3-5 cm kan du tunnbinda dem genom att försiktigt dra upp några av de svagare plantorna. Detta hjälper till att ge mer utrymme åt de starkare plantorna att växa och utvecklas.

3. Bekämpa ogräs

Se till att rensa bort eventuellt ogräs runt morotsplantorna regelbundet så att de inte konkurrerar om näringsämnen och utrymme.

4. Morotsflugor

En av de vanligaste skadedjuren som angriper morötter är morotsflugan. Denna insekt kan lägga sina ägg vid basen av moröterna, vilket kan leda till att morötterna blir infekterade och ruttnar. För att bekämpa morotsflugan kan du använda insektsnät eller täcka dina morötter med flytande insektsmedel. Det kan också vara bra att plantera vissa typer av växter som avskräcker morotsflugan, som t.ex. lök eller ringblommor.

5. Skydd mot skadedjur

För att skydda morötterna från skadedjur kan det vara användbart att installera ett nät eller en annan typ av skydd runt odlingsplatsen för att förhindra att t.ex. kaniner eller sniglar kommer åt dem. Det kan också vara användbart att använda naturliga skadedjursbekämpningsmetoder, som t.ex. neemolja, för att hålla skadedjuren borta.


Skörd

Äntligen dags för skörd! Så här skördar du morötterna du odlat:

Skörda när morötterna är mogna

Morötter är redo att skördas när de har nått den önskade storleken och färgen har blivit intensiv och mättad. Beroende på sorten kan det ta mellan 60-80 dagar från sådd till skörd.

OBS! Undvik att dra upp morötterna genom blasten, istället kan du använda en trädgårdsgräv eller handskar för att försiktigt lyfta upp dem från marken.


Förvaring

För att korrekt förvara dina morötter, ta bort blasten och tvätta morötterna försiktigt för att bli av med jord och smuts. Låt morötterna torka väl innan du förvarar dem.

Förvara därefter morötterna i en plastpåse eller en lufttät behållare och förvara dem i kylskåpet mellan 0-4 grader.

Undvik att förvara morötter tillsammans med frukter eller grönsaker som släpper ifrån sig etylengas — så som äpplen, bananer, tomater och avokado — eftersom det kan påskynda förruttnelsen av morötterna.


Med denna enkla odlingskalender kan du nu skapa optimala förhållanden för att odla morötter på bästa sätt. Kom också ihåg att prova olika sorters morötter för att få en variation i smak och färg i din trädgård. Lycka till med din morotsodling!


  • Artikel: Odlingskalender för morötter: Så lyckas du med din morotsodling
  • Uppdaterad: 4 april 2024
  • Adress: odlingskalender.se/morot
Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar eller andra typer av misstag på sidan. Vi gör alltid vårt bästa och arbetar för att informationen ska vara korrekt och aktuell.